Skip to main content

Pasji lastniki svoje kosmatince radi vzamemo s seboj kamorkoli gremo. Nekateri se radi odpravimo čez mejo tudi samo na izlet, spet drugi mejo prestopite samo takrat, ko greste na dopust. Če se s svojim kužkom prvič odpravljaš čez mejo, si se zagotovo vprašal/a kaj vse potrebuješ za prestop meje s psom.

Z enim lastnikom lahko čez mejo potuje največ pet živali. V času epidemije COVID-19 pa se za živali pogoji za prestop meje med državami EU ni spremenil.

Kaj vse potrebujem za prestop meje s psom?

Za prestop meje s psom potrebuješ za psa potni list v katerem so podatki o (veljavnem) cepljenju proti steklini. Torej, če ima pes potni list, je označen tudi z mikročipom, ki je obvezen.

Hrvaška in Avstrija (ter še nekatere druge države v EU) dovolita odstopanje od veljavnega cepljenja za mlade pse iz drugih EU držav. Torej to pomeni, da psi ki so mlajši od 12 tednov in še niso bili cepljeni proti steklini oziroma so stari med 12 in 16 tednov ter nimajo še veljavnega cepljenja. Za take pse moraš imeti s strani veterinarja podpisano izjavo, da pes ni bil v stiku z divjimi živalskimi vrstami, ki so dovzetne za steklino.

Kot lastnik psa bodi še posebaj pozoren, da veljavnost cepljenja proti steklini ne poteče v tujini. V primeru, da se to zgodi, moraš psa cepiti v drugi državi in v najkasneje 30 dneh veterinarski organizaciji v Sloveniji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju.

Več podatkov o potovanju s hišnimi ljubljenčki si lahko prebereš tukaj.
Katere oblike (varnega) prevoza psa v avtu so dovoljene, si lahko prebereš tukaj.