Skip to main content

Ali ima tvoj pes rad zimo? Ali raje poležava doma na kavču? Ne glede na to, je pametno vedeti, kakšne so zimske nevarnosti za psa.

Veliko lastnikov psov živi z napačno predstavo o tem, da zato, ker ima pes dlako lažje prenaša mraz. Ampak temu seveda ni tako. Pes, ki živi z nami v stanovanju na okoli 22 stopinj, ga seveda zunaj na -5 stopinj zebe. Tako kot se mi oblečemo, da nas ne zebe, je pametnoobleči psa, vsaj dokler se na sprehodu dovolj ne ogreje. So pasme, ki seveda ne potrebujejo oblačil, so pa tudi pasme, ki jih nujno potrebujejo. To so predvsem psi, ki nimajo poddlake. V hladnem vremenu res dobro opazuj svojega psa. S tresenjem ti bo namreč pokazal ali ga zebe ali ne.

Res je tudi pes lahko dobi ozebline… Ozebline se začnejo takrat, ko se telo psa prehladi. V mrazu telo samodejno kri iz okončin potegne v središče telesa, da to ostane toplo. Tako so mrazu in ozeblinam najbolj podvržena pasja ušesa, tačke in rep. Te deli se hitro ohladijo in tako se na tkivu tvorijo ledeni kristali, ki ga poškodujejo. Prvi znaki ozeblin so, da koža postane bleda ter sive barve, kasneje pa celo črna.

Hipotermija je druga resna težava, ki se lahko pojavi pozimi. Do tega pride, če je pes preveč časa na mrazu in se ob tem tudi zmoči. V blagih primerih hipotermije se bo pes le tresel. Ko pa napreduje lahko pes kaže znake depresije in je vidno utrujen. Stanje se lahko poslabša celo do tega, da psu mišice zakrknejo in se ne bodo odzivale na dražljaje. Hipotermija je smrtno nevarna.

Torej bodi pozorna in dobro opazuj svojega psa in ga primerno ogrej, ko to potrebuje. Če je tebi prehladno stati zunaj pred vrati brez plašča, je tudi tudi tvojemu psu hladno.

Več nasvetov si lahko prebereš tukaj.
Več o ozeblinah pri psu si lahko prebereš tukaj.