Skip to main content

S toplejšim in vlažnim vremenom prihaja tudi močerad – za človeka povsem nenevaren, za psa pa pogosto usoden!

Navadni močerad je dvoživka, ki živi v gozdnatih in hribovitih področjih srednje Evrope. Najpogosteje ga najdemo v listnatih gozdovih, saj se rad skriva med odpadlim listjem in v podrtih, z mahom obraslih deblih.  V svojem življenjskem prostoru potrebuje tudi ribnike in manjša jezera za razvoj ličink. 

Večinoma močeradov ne opazimo, saj so skriti v podrasti in aktivni predvsem zvečer ter ponoči. Spomladi in jeseni pa ob dalj časa trajajočih deževjih, pridejo na plano tudi podnevi in nam pogosto prekrižajo gozdne poti.

Zakaj je močerad nevaren za psa?

Močerad ima zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov. Pes se z močeradovim strupom zastrupi tako, da vanj ugrizne. Strup se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. 

Psi so po večini previdni do močeradov, saj jih svarilne barve opozarjajo na nevarnost. Vendar previdnost ni nikoli odveč!

Kakšni so znaki zastrupitve?

Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko pes zapade v šok in pogine zaradi zadušitve.

Kako ukrepati ob zastrupitvi?

Posledice ugriza v močerada so zelo resne in zelo hude. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je pogosto neuspešna.  V primeru, ko posumiš, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma speri gobec z vodo in takoj obišči veterinarja!

Več o tem zakaj je močerad nevaren za tvojega psa si lahko prebereš tukaj.
Vsi ostali naši nasveti so dostopni tukaj.