Skip to main content

REGIJA: Goriška
IZHODIŠČE: grad Dobrovo
ČAS: 2 – 2,5 ure
ZAHTEVNOST: Lahka pot
VIŠINSKA RAZLIKA: ni podatka

POT:
V “gugl meps” vtipkaj grad Dobrovo (Goriška Brda), kjer lahko brezplačno parkiraš. V primeru, da je parkirišče polno pa lahko parkiraš približno 100m pred gradom na prav tako brezplačnem parkirišču. Goriška Brda ponujajo res veliko pohodnih poti. Devet od njih se začne pri gradu Dobrovo, mi pa smo se odločili za pot z imenom Prvačnca. Pohodna pot Prvačnca je krožna pot, dolga slabih 7 kilometrov, ki nas vodi večino časa med vinogradi, vmes pa lahko občudujemo več neverjetnih razgledov na bližnje kraje z griči polnimi vinskih trt.


VTIS:
Goriška Brda imajo res svoj čar. Večina krožne poti na poti Prvačnca poteka med vinogradi, del poti pa po gozdu (tukaj zna biti blatno) in po cesti. Pot je zares razgibana, saj se nekaj časa vzpenjaš, nekaj časa hodiš po ravnem, nekaj časa pa se spuščaš. Ampak skorajda celotno pot lahko uživaš v razgledih na vinograde Goriških Brd. Poleg tega, moram res pohvaliti Planinsko društvo Brda, ki so res lepo poskrbeli za smerokaze in markacije. Praktično nemogoče je, da bi se izgubili. Na poti bodi pozoren na rumeno-bele markacije, rumene puščice in pa res lepe smerokaze.

Še ena prigoda z našega pohoda. 🙂 Nekje na zadnji tretjini poti, se nam je nepričakovano pridružil kuža srednje velikosti… Vaški Kazanova… 🙂 Prijazen, predvsem pa radoveden. In nikakor ni hotel domov. Sledil nam je sigurno 30 minut, dokler se ni naša Gummy nekje na travi polulala, on pa se je po parih minutah vohanja lužice končno odločil, da bo šel nazaj domov. Nekaj časa smo celo mislili, da nam bo sledil čisto nazaj do avta. 🙂

Če povzamemo Prvačnco…super pot za izlet s kužatom. Priporočamo pa jo v spomladanskem ali jesenskem času, saj zna biti na soncu zelo vroče. Na našem izletu je bilo sončno in nekje med 18 – 20 stopinj. Že pri teh temperaturah nam je bilo občasno vroče, Brda pa so tako ali tako znana po tem, da so poleti še za kakšno stopinjo ali dve bolj visoke temperature kot drugje po Sloveniji.

Še več pohodnih poti planinskega društva Brda si lahko pogledaš tukaj.
Če rabiš še kakšno idejo lahke poti za izlet s svojim kužatom, pa klikni tukaj.

Leave a Reply