Skip to main content

REGIJA: Savinjska
IZHODIŠČE: Blizu kmetije Bukovnik
ČAS: 6 – 11h
ZAHTEVNOST: Zelo zahtevna pot

POT:
Uff…kje začeti? 🙂 Ta zapis bo malo daljši, saj po pravici povedano, ne vem kako ga naj skrajšam. 🙂
Naj začnem z vsemi lokacijami: Koča na Grohotu – Durce – Velika Raduha – koča na Loki – Lanež – Durce – koča na Grohotu.
V “gugl meps” vtipkajte kmetija Bukovnik (Podolševa). V Solčavi zavij proti Črni na Koroškem in se potem po cesti vzpni v hrib. Voziš navarvnot po cesti (na začetku asfaltirani, potem makedamski). Voziš počasi in kar nekaj časa. Parkiraj malo naprej od kmetije Bukovnik, nekje v bližini razcepa poti za kočo na Grohotu. Malo višje je rampa, ki jo lahko odprejo samo lastniki oziroma gostje planinskih koč. Od razcepa do koče je nekje 40 minut hoje po cesti. Naša pot se je potem nadaljevala čez sleme Durce na 1900m nadmorske višine. Tam je eden prvih res neverjetnih razgledov v dolino. Tu se lahko odločite ali nadaljujete pot še na Veliko Raduho ali pa se spustite proti koči na Loki. Tam okrepčilo in potem pot nazaj na Durce čez Lanež in potem nazaj v dolino proti koči na Grohotu. Sliši se enostavno ane…. 🙂


VTIS:
Mi smo za naš izlet rezervirali eno od malih planinskih koč, kar pomeni, da se je naše popotovanje začelo v neposredni bližini Koče na Grohotu. Tu imate smerokaze, ki kažejo 1,5h do koče na Loki, pot pa nas pelje čez prelaz Durce in potem v dolino proti koči na Loki. Ura in pol od koče na Grohotu, do koče na Loki je zeeeeeloooooo optimistična napoved. Morda če tečete, drugače računajte raje na 2,5 – 3 ure. Pot ni lahka…lahko bi rekli, da je že zahtevna. Ko pridete na Durce (tukaj vas čaka prvi “nor” razgled) se lahko odločite ali boste šli direktno proti koči na Loki ali pa še malo skrenete in greste na Veliko Raduho. Mi smo se odločili za drugo varianto. Na smerokazu 45 minut….računajte raje na 1,5h. In ne…nismo šli do vrha…smo se raje odločili, da gremo nazaj proti koči na Loki, ki pa je zelo “neugodna”. Bodite pazljivi, saj so kamni oziroma skale (ki so mimogrede po celotnem spustu proti koči) zelo drseči. Končno pridemo v kočo na Loki (kjer se je mimogrede odvijala prava planinska ohcet), naročimo ciganski golaž, se najemo, odpočijemo in vmes od oskrbnikov izvemo, da najbližja pot do koče na Grohotu je čez prelaz Durce. V tem času smo bili na poti že približno 6 ur. Nekateri že utrujeni…ja nč…gremo nazaj v hrib…Do prelaza Durce smo šli še mimo Laneža (tam najdemo še en mini Aljažev stolp), pot do tja je po večini čisto v redu, razen zadnjih 30 minut, ko je bilo potrebno skorajda plezati po skalah. “Malo” nevarno, razgled pa fenomenalen. Od Laneža do Durc še približno 20 minut, potem pa nazaj v dolino proti koči na Grohotu. Štartali smo ob 8:30 zjutraj, na cilj smo prispeli ob 20:00. Skupaj premaganih dobrih 1000m nadmorske višine in je res pot za tiste s kondicijo.
Vtis Karin: nikoli več!!
Vtis Jure: gremo še kdaj!!!! 🙂
Vtis Jelly in Gummy: važno, da so priboljški in da lahko “šnoflamo”. 🙂

Še več informacij o planini Grohot si lahko preberete tukaj.
Če iščete še kakšno zelo zahtevno pot, pa kliknite tukaj.

Leave a Reply