Skip to main content

Najbolj praznični mesec je praktično že pred vrati in z njim tudi nezaželjeno pokanje. Lani je v veljavo stopila prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter izvajanje ognjemetov. Žal pa se tega ne držijo vsi… Zato sem pripravila nekaj nasvetov kako čim lažje preživeti pokanje. 

Nekateri psi se pokanja bojijo, spet drugi ne. Če veš, da ima tvoj pes hude težave s strahom se pravočasno posvetuj z veterinarjem, ki ti bo svetoval kaj je za tvojega psa najbolje.

Ostani mirna

Pes čuti tvojo energijo. Ob pokanju zato ostani čim bolj mirna in psa čim manj tolaži. Obnašaj se čim bolj običajno in psa večkrat pohvali, ko bo miren. Za strah ga nikoli ne kaznuj tudi, če v efektu kaj razgrize ali uniči! S kaznovanjem boš situacijo le poslabšala.

Prilagodi sprehode

Med prazniki svojemu psu zagotovi dovolj gibanja. Utrujen pes bo bolj sproščen in zadovoljen. Izogibaj se sprehodom pozno zvečer, ker so takrat poki še toliko bolj pogosti. Pasjo ovratnico opremi z obeskom s tvojim naslovom ali telefonsko številko. V primeru, da se pes v paniki izgubi, te bo najditelj lahko obvestil.

Naredi varno mesto za psa

Psu dovoli, da si sam izbere mesto v stanovanju, kjer se bo najbolje počutil. Lahko mu prostor, ki si ga je izbral še dodatno prilagodiš. V prostoru mu lahko prižgeš televizijo ali radio, da bodo zunanji zvoki nekoliko pridušeni. Seveda ne pretiravaj z glasnostjo. Nekateri pravijo, da naj bi klasična glasba pre pomirjala.

Hormon sreče

Če psa ni preveč strah mu ponudi nekaj, kar bo lahko grizel. Lahko mu napolniš igračo s hrano. Med grizenjem in hranjenjem, pes sprošča hormon sreče. Psa ne sili, če ne želi jesti ali grizti.

Naravna pomoč

V trgovinah z izdelki za male živali lahko najdeš veliko dodatkov, ki psa pomirijo. Vedno izberi le naravne! Dobro je, da dodatke pes dobiva že nekaj dni ali celo tednov pred pokanjem. Lahko pa mu daješ tudi Bachove kapljice, ki jih kupiš v lekarni. Koliko jih dajati psu pa povprašaj veterinarja.

Tudi Jelly se zelo boji pokanja in do zdaj so ji pri pomiritvi pomagale naravne tablete. Z dodajanjem teh tablet začneva že nekaj tednov pred prazniki.

Tebi in tvojemu kosmatincu želimo mirne praznike!

Več nasvetov si lahko prebereš tukaj.