Skip to main content

Medvedov je pri nas res veliko, vendar je zelo majhna verjetnost, da ga boš srečal/a. Ali veš kako se je potrebno obnašati, če ti ”prekriža” pot? Največkrat se namreč zgodi, da ravno pes, ki prosto teka naokoli, medveda pripelje do ljudi.

V Sloveniji je bilo po ocenah strokovnjakov leta 2017 okoli 700 do 900 medvedov. To pa je že, kar velika številka, kajne? Načeloma se ti bo medved raje izognil kot, da bi te srečal, vendar previdnosti ni nikoli preveč. 

Najboljša preventiva, da medveda ne boš srečal/a je, da se sprehajaš po uhojenih poteh in imaš psa na povodcu, sploh spomladi, ko je čas mladičev. Če bo pes srečal medveda ter ga razdražil, se zna zgoditi, da ga bo v iskanju pomoči pripeljal naravnost k tebi. Druga preventiva pa je lahko tudi glasno govorjenje, ko se sprehajaš po gozdu. 

Če se slučajno zgodi, da srečaš medveda, se mu nikoli ne približaj in ga raje ne moti. Upam, da je jasno, da se medvedov ne hrani, pa čeprav izgledajo še tako prijazni in “luškani”. Ob srečanju ostani, kar se da umirjen/a. Lahko se zgodi, da se bo medved postavil na zadnje tace, ker bo na tak način opazoval in preverjal okolico. Taka drža pri medvedu ne pomeni napadalnosti ampak radovednost! Če je medved v takem položaju, z mirnim glasom opozori nase in se počasi umakni z območja, v smeri svojega prihoda. Nikoli pred medvedom ne teci, ker te lahko zamenja za plen! Načeloma se bo medved umaknil, ko bo opazil človeka. 

Največkrat je za napad medveda na človeka kriva hrana ali varovanje mladičev! 

Več srečanju z medvedom si lahko prebereš tukaj.
Če potrebuješ še kakšen nasvet, pa ga najdeš tukaj.