Skip to main content

REGIJA: Goriška
IZHODIŠČE: Center Bovca
ČAS: cca 2,5 ure
ZAHTEVNOST: Lahka pot
VIŠINSKA RAZLIKA: 126m

POT:
Brjeka je zelo “luštna”, slabih 10km dolga krožna pot, ki se začne v Bovcu. Izhodišče poti Brjeka je v samem centru Bovca (pri turistično informacijskem centru Bovec), kjer lahko parkiraš na več različnih parkiriščih. Parkirnino lahko plačaš tudi preko sms-a in jo sproti podaljšuješ ali pa preko aplikacije EasyPark. Lahko se pa odločiš, da parkiraš pri letališču Bovec in tam začneš svoj izlet s kužatom (kolikor smo videli je tam parking brezplačen 🙂 ). Celoten opis poti bom kar skopiral iz uradne spletne strani Soča Valley, saj smo se tudi mi orientirali po tem opisu.

“Iz centra Bovca se spustimo po ozki uličici ob kavarni. Kmalu zagledamo znak za pešpot Brjeka, nadaljujemo do glavne ceste in naprej do letališča. Stezi, ki vodi okoli letališča, sledimo ob robu gozda do polovice vzletne steze in se nato spustimo po potki navzdol čez most v vasico Čezsoča. Takoj ko prečkamo most, zavijmo levo na makadamsko pot, ki se čez dober kilometer združi z asfaltirano cesto pri baru Slatenik.
Zavijemo levo in nadaljujemo po cesti vse do konca vasi (30 min). Nekje na polovici poti naletimo na prve oznake za Brjeko in Vodenco (bljižnica). Najbolje je, da pot nadaljujemo do konca asfaltirane ceste. Pri zadnji hiši sledimo makadamski poti (10 min) do oznake za Soško pot, kjer se spustimo do Brjeke – atraktivnega tolmuna in mostu, ki nas popelje na ogromno skalo na drugi strani. (Še prej si za dodatni izletek lahko ogledamo bližnja in zelo slikovita korita pri Kršovcu, ki jih ob Soči navzgor dosežemo v 10 do 15 minutah.) 
Pot nazaj nadaljujemo na drugem bregu Soče, vse do sotočja z reko Koritnico. Ta pot je hkrati tudi del Alpe Adria Trail in Soške poti. Tudi čez Koritnico prečimo po brvi. Skozi kampe v Vodenci se po cesti povzpnemo na vrh klanca in se skozi gozd vračamo v center Bovca.”

VTIS:
Zelo luštna pot. Nekaj časa poteka po cesti, nekaj časa po gozdu, večino časa pa ob Soči. Kar pomeni, da je primerna v praktično vseh letnih časih, poleti bo pa še dodatno pasala osvežitev v hladni Soči. 🙂 Pot je dolga malo manj kot 10 km, mi pa smo jo prehodili v približno treh urah (z večimi postanki za slikanje). 🙂
Na koncu smo šli še na kosilo v gostilno pod Lipco (pot te pripelje direktno do gostilne), ki jo moramo obvezno pohvaliti, saj so zelo “dog friendly”. Skupaj nas je bilo osem (štirje psi in štiri odrasle osebe) in brez kakršnekoli težave smo lahko kosilo pojedli v notranjem prostoru.

Še kakšno informacijo več o izletu in krožni poti dobiš tukaj.
Če potrebuješ še kakšno idejo za lahko pot, pa klikni tukaj.

Leave a Reply