Skip to main content

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih velik del telesa sestavljen iz vode. In tako kot ljudje, morajo tudi psi spiti dovolj tekočine, da njihovo telo deluje kot mora.

Splošno vodilo pravi, da naj bi pes spil od 30 do 50ml vode na kilogram telesne teže, kar pomeni, da naj bi 10 kilogramski kužek na dan spil med 300 in 500 ml tekočine. Količina vode, ki naj bi jo pes spil pa je odvisna od njegove telesne aktivnosti, temperature zraka in prehrane.

Če te skrbi, da tvoj pes ne spije dovolj tekočine, mu v skodelico odmeri določeno količino vode in počakaj 24h, da vidiš koliko jo je ostalo v posodi. To naredi nekaj dni zaporodoma in videla boš koliko vode povprečno spije tvoj pes. Če je tvoj kuža živahen, ješč in na splošno izgleda zdrav, manjše odstopanje od priporočene dnevne količine popite vode, ni zaskrbljujoče.

Kaj naj naredim, da bo pes spil več vode?

Poskrbi, da bo imel pes enostaven dostop do vode. Nekaterim psom pomaga, da imajo posode z vodo na večih lokacijah. Poizkusi psu vodo ponudit iz posodic, ki so iz različnih materialov. Eni psi imajo raje kovinske posodice, spet drugi plastične ali steklene. Poskrbi, da bo posoda z vodo vedno čista in v njej sveža voda. Nekaterim psom pomaga tudi to, da pijejo tekočo vodo. Zato bo prava rešitev fontana.

Triki s katerimi bo pes spil več tekočine:

  • V vodo dodaj nekaj kapljic mleka ali malo juhe. Na tak način bo voda dobila okus in jo bo pes raje spil. 
  • Nekateri psi so obsedeni z ledenimi kockami. Preizkusi, mogoče tudi tvoj. 
  • V vodo dodaj nekaj priboljškov ali briketov. Na tak način bo ne vede pes spil zraven tudi nekaj vode.

Več nasvetov najdeš tukaj.